Na slovíčko pán prezident

30.03.2015 20:37

Ciele sa nemenia, od play-off sme už len krôčik.

Po ďalšom ligovom kole v Maďarsku náš webový tím  oslovil s prosbou o rozhovor prezidenta SKK Dolphins Martina Sonogu.

 

Martin, v tomto kole sa skončila víťazná šnúra Prievidžanov v súťaži, keď našli premožitela nielen v tíme Kokvology, ale trošku prekvapivo aj SZAC. Aká je teda momentálna atmosféra v kabíne?

 

Ja si myslím, že nálada v tíme nebola výsledkami tohto kola poznačená. Motto družstva je všetkým zrejmé- víťazíme aj prehrávame ako tím- a tak sa mienime postaviť aj k tomuto výsledku.

 

Už v predošlom kole ste naznačili, že výkon družstva nebol optimálny. Dá sa povedať, že Dolphins sa po skvelom vstupe nachádzajú v miernom útlme?

 

K zápasu s Nitrou by som sa už nerád vracal. Bolo to úplne iné stretnutie, také typické bojovné derby nabité rivalitou a navyše aj náš súper podal veľmi oduševnený a zarputilý výkon. Samozrejme,  tesné prehry cez víkend  mrzia, v oboch stretnutiach sa výsledok zlomil, ako to v športe býva , na malých drobnostiach, a tak ako sme podľahli, sme za určitých okolností mohli obe stretnutia aj vyhrať.

 

Mohli by ste byť trošku špecifickejší? V ktorom hernom aspekte boli vaši súperi lepší?

 

Druhé stretnutie sa naozaj rozhodlo na drobnostiach, niekoľkých nepremenených šanciach, veď ešte aj poslednou strelou sme mohli vyrovnať. Zápas s Kokvology mal všeobecne vyššiu kvalitu, vysoké tempo, pekné akcie. Podľa môjho názoru zápas rozhodla dominancia nášho súpera na doskoku, čo im mnohokrát umožnilo streľbu z druhej, ba niekedy aj tretej šance a celkovo vyššie percento streleckej úspešnosti na strane súpera.

 

V oboch stretnutiach ste museli vždy doťahovať náskok súpera. Čím si vysvetľujete tieto slabšie úvody zápasov?

 

Bohužiaľ toto je mimoriadne presný postreh a nad príčinou vzniknutého javu sa zamýšľame spolu s kolegami už dlhšiu  dobu. Absolvovali sme s hráčmi niekoľko psychologicko- team buildingových sedení, kde analyzujeme túto situáciu, ale výsledok sa zatiaľ nedostavil, a preto si myslím, že v oblasti koncentrácie a mentálneho nastavenia budeme musieť pridať.

 

Je zrejmé, že trofej pre víťaza základnej časti už asi neunikne vášmu premožiteľovi z tímu Kokvology.  Ako mení táto skutočnosť vaše celkové ciele v prebiehajúcej súťaži.?

 

V podstate nijako. To, že Prezidentskú trofej nezískame sa zdá byť realitou, avšak  ak Kokvology porazíme v samotnom finále ligy myslím, že nikto sa už nebude spätne obzerať a zisťovať ktorý tím bol víťazom základnej časti. Každopádne mám za to, že prehry prišli pre nás v správnom čase a mali by tento mladý tím nakopnúť k ďalším víťazstvám. Ciele ostávajú nezmenené, od play off a teda aj boja o postup nás delí už len pomyselný krôčik a ja pevne verím, že môj tím nepodľahne tlaku situácie a tých pár posledných bodov s prehľadom získa.

 

Po dlhšej dobe ste mali k dispozícii takmer kompletný káder. Ako hodnotíte výkon navrátilcov? Utrpeli ste aj nejaké hráčske straty?

 

Tak,  táto otázka by mala byť asi smerovaná na pána trénera Mendela. Z môjho uhla pohľadu musím povedať, že som bol nesmierne potešený, že družstvo je po tak dlhej dobe takmer kompletné a dúfam, že tomu tak bude aj v ďalších kolách. Na hráčoch, ktorí opäť naskočili do zápasového rytmu bolo spočiatku badať menší nedostatok zápasovej a tréningovej praxe, ale ja som presvedčený, že zameškané tréningové jednotky čoskoro dobehnú. V druhom zápase sa v jeho priebehu zranili Mojžiš a Majorský, verím, že nepôjde o nič vážne a do ďalšieho kola budú trénerovi k dispozícii.

 

Teraz trošku na citlivejšiu nôtu. Počas víkendu sa vo vašom družstve zdvihla vlna protestov voči verdiktom rozhodcov. Máte snáď pocit skrivodlivosti?

 

Rozhodcovská téma je vždy pálčivou problematikou. Pravda je taká, že výkon arbitrov nebol úplne stopercentný, ale to je normálne veď človek je tvor omylný. Myslím, že maďarskí mladíci s píšťalkou robili čo bolo v ich silách a nemôžeme svoj neúspech hádzať na nich. Na druhej strane však mám za to, že vypäté stretnutia v ktorých ide o play off  by nemal rozhodovať nováčik.

 

V druhom stretnutí došlo aj ku drobnej kontroverzii medzi lavičkou a hlavným arbitrom. Vysvetlili ste si toto nedorozumenie?

 

Pochopiteľne aj napriek tomu, že korfbal je šport na amatérskej úrovni, všetkými aktérmi počas stretnutia lomcujú emócie, ktoré sa niekedy pretavia do menej vhodnej slovnej podoby. Filozofiou klubu bolo vždy prechovávať rešpekt voči súperom ako aj hlavnému rozhodcovi, ak však arbiter urobí očividnú chybu musíme sa určitým spôsobom voči takémuto rozhodnutiu ohradiť. Po stretnutí sme s mladíkom skočili na kávu pred halou a nedorozumenie sme si v pokoji vysvetlili.

 

Aký je teda ďalší zápasový program klubu?

 

V posledných dvoch kolách si zmeriame sily s papierovo slabšími súpermi. Dúfam, že tieto stretnutia s prehľadom zvládneme a do vyraďovacej súťaže, ktorá začína 17.05 vstúpime na víťaznej vlne. Finálový deň, kde sa s definitívnou platnosťou rozhodne o majstrovi, ako aj druhom postupujúcom do najvyššej súťaže je naplánovaný na 03.06.2015.

 

—————

Späť