DELFÍNI NESTAČILI NA LÍDRA ČESKEJ KORFBALOVEJ EXTRALIGY

12.12.2012 21:49

V nedeľu 9.12.2012 sme v prievidzskej NIKÉ Aréne privítali družstvo KK BRNO – lídra českej korfbalovej extraligy. Toto družstvo nestratilo doteraz v štyroch zápasoch ani jeden bod!

Po našej výhre v Prostějove nám samozrejme trochu vzrástlo sebavedomie a aj keď bolo družstvo z Brna v tabuľke prvé, vopred sme zbrane neskladali. Veď na predsezónnom prípravnom turnaji Mayor Cup 2012 u nás v Prievidzi sme tohto súpera zdolali. Bol síce oslabený o 2 české reprezentantky, ale aj napriek tomu sme išli do zápasu s túžbou pobiť sa o body a byť Brnu rovnocenným súperom.

Ešte pred „ostrým“ extraligovým zápasom sa v lige rezervných týmov stretlo naše „B“-čko s rovnakým súperom. Nakoľko na zápas pricestovalo 12 hráčov Brna, tak aj v tomto zápase boli na ihrisku extraligové opory súpera.

V našom drese v zápase rezerv v domácich stretnutiach dávame šancu hlavne mladším hráčom a tým, ktorí si zahrajú menej v extralige. Nakoľko nás pred víkendom postihla rozsiahla maródka, do zápasu boli nominovaní hlavne mladí hráči. Svoju premiéru si odkrútila počas prvého polčasu nová hráčka v našom družstve – Dominika Švarcová.

Zápas začal síce košom delfínov, ale okamžite odpovedal súper veľkým náporom, ktorému naši menej skúsení hráči odolávali s veľkými problémami. Premietlo sa to aj do skóre, ktoré sa vyšplhalo na 1:6 v 9min. a na 2:12 v 17min. Až od tohto momentu sa naši hráči trošku ukľudnili a dokázali do konca polčasu dať 4 koše. Súper ich dal 8 a tak sa išlo do šatní s výsledkom 6:20. Našim hlavným problémom boli stratené lopty, ktorých sme mali za 30 minút neuveriteľných 26!!!

Do druhého polčasu išli „delfíni“ s cieľom minimalizovať počet stratených lôpt ako aj zabrániť súperovi v skórovaní ďalších 20 košov. Až do 45 minúty sme hrali veľmi pekne a výsledok bol 10:26 (4:6 v druhom polčase). Posledných 15 minút nám opäť nevyšlo a vrátili sme sa ku chybám z 1.polčasu a záverečný výsledok bol 11:32. Škoda, lebo to dlho vyzeralo, že nám súper nedá ani 10 košov v 2.polčase s čím by som bol ako tréner veľmi spokojný.

SKK DOLPHINS Prievidza – KK BRNO     11 - 32 (6 - 20)

 Zostava a koše SKK PD:     Kyseľ 4, Kvostka 4, Bogdan 1, Hlaváč 1

Hostačná 1, Lihotská, Mojžišová, Švarcová (Kováčiková V.)

Po krátkej prestávke bolo všetko pripravené na zápas extraligy. Už pred zápasom bolo jasné, že sa bude „iskriť“. Dôvody boli jasné. Do predošlého kola náš hráč Peter Bušík bol uvoľnený na hosťovanie práve do družstva nášho súpera. Síce nemohol na základe gentlemanskej dohody do zápasu nastúpiť, ale nakoniec sa aj on stal jeho súčasťou...

Pár dní pred zápasom nám predseda rozhodcovskej komisie oznámil, že nominovaní rozhodcovia z Havířova na zápas nepricestujú a tak sa muselo nájsť náhradné riešenie. Hoci nebolo najšťastnejšie, nakoniec oba kluby súhlasili s tým, aby zápas viedol ako hlavný práve Peter Bušík, ktorému na čiare pomáhal skúsený medzinárodný rozhodca Ľuboš Kotlář – tiež z Prievidze.

Ako som už spomínal v úvode, oproti zápasu s Prostějovom nás postihla maródka , zranenia a hosťovanie a tak sme boli nútení osloviť bývalého hráča „delfínov“ Milana Polereckého, aby nám v tejto situácii pomohol. Milan bol ochotný prísť a v 2.polčase ukázal, že aj bez tréningov je hlavne v hre pod košom prínosom.

Zápas začal trojbodovou šnúrou súpera, ktorý sa v 5 minúte ujal vedenia 3:0. My sme dokázali za minútu odpovedať 2 košmi a v 6 minúte bol stav 2:3. Ďalších dlhých takmer 10 minút nepadol žiadny koš. Dominovali obrany ako aj nervozita na oboch stranách. Bohužiaľ ako prví prelomili obranu súpera „moraváci“ a ďalšou rýchlo sériou 3 košov viedli v 16 minúte 2:6. Naši hráči bojovali naďalej a odmenou im bolo zníženie skóre na 6:8 v 24 min. Následne sme mali výhodu penalty, ale bohužiaľ sme ju nepremenili a tak namiesto dotiahnutia sa na jeden koš nás súper potrestal a do konca polčasu dal ešte 2 koše. Po 30min. bolo teda 6:10.

Počas prestávky sme si povedali, čo musíme zlepšiť, ak chceme ešte vývoj zápasu otočiť. Úvod nasvedčoval tomu, že rady pomohli a v 37min. sme sa opäť dotiahli na 10:12. Nanešťastie sa nám úplne prestalo strelecky dariť a súper nás vždy okamžite potrestal, keď hlavne ich chlapci robili našim obrancom veľké problémy. Úsek od 7 do 17min sme prehrali 2:9 a to rozhodlo o celom zápase. Záver súboja padali koše na oboch stranách a tak sa zápas skončil výhrou BRNA 24:17.

Napriek tomu, že sme hrali s lídrom tabuľky, ktorý nestratil v úvodnej polovici sezóny ani jeden bod, musím povedať, že som z výsledku trochu sklamaný. Veril som našim hráčom, že zápas zvládnu lepšie. Prejavilo sa hlavne to, že máme problémy s tesnou obranou súpera a na to platí jedna jediná vec – tréning, tréning a do tretice tréning. Bohužiaľ účasť na tréningoch je taká, že málokedy máme možnosť sa venovať samotnej hre a nácviku vecí, ktoré sú v zápasoch najdôležitejšie. Trénovanie streľby a dvojtaktov to nenahradí. Preto aj touto cestou chcem apelovať na našich hráčov, aby sa zamysleli, či niekedy neuprednostňujú osobné záujmy pred tréningami. Nie je veľa možností sa stretnúť a trénovať a preto je škoda, ak sa o tieto možnosti pripravujeme sami.

Čaká nás odvetná časť – z toho až 3 zápasy vonku a ak chceme splniť predsezónne ciele – nebyť na poslednom 6.mieste, musím vyhrať minimálne s Prostějovom doma a poprípade sa popasovať so Znojmom o posledné postupujúce miesto do play-off.

SKK DOLPHINS Prievidza – KK BRNO     17 - 25 (6 - 10)

 Zostava a koše SKK PD:     Gajdošík 1 (Polerecký M.), Goga 3, Mendel 4, Polerecký I. 5

Bušíková Z. (Schniererová), Záňová, Gogová 4, Sviteková

Naposledy som pochválil všetkých, ktorí boli v Prostějove. Teraz musím naopak vyjadriť sklamanie z toho, že mnohí mladí hráči po odohraní svojho zápasu odišli a neostali na zápas extraligy. Veď kde budú mať možnosť vidieť kvalitnejších hráčov a niečomu sa priučiť ak nie v takýchto zápasoch? A to už ani nehovorím o tom, že je fajn, ak domáce družstvo povzbudzuje čo najväčšie množstvo ľudí...

 TABUĽKA po 5.kole

Por.

Družstvo

Z

V

R

P

Skóre

Body

1.

KK BRNO

5

5

0

0

110:67

15

2.

KCC Sokol Č.BUDĚJOVICE

5

3

0

2

102:80

9

3.

VKC KOLÍN

4

2

0

2

67:61

6

4.

TJ ZNOJMO MS YMCA

5

2

0

3

79:88

6

5.

KK PROSTĚJOV

4

1

0

3

62:87

3

6.

SKK DOLPHINS PRIEVIDZA

5

1

0

4

63:100

3

 

 

„Delfíni“ sa najbližšie predstavia 12.1.2013 v Kolíne. V domácej NIKÉ Aréne sa bude hrať najbližšie 2.2.2013 proti Českým Budějoviciam.

—————

Späť