Delfíni v európe desiati

02.02.2012 21:12

EUROPA CUP 2012 – finále WARSZAWA (Poľsko)

 

V dňoch 17.-21.januára 2012 sa v poľskom meste Warszawa uskutočnil finálový turnaj EPM klubov v korfbale, na ktorom sa po 4 rokoch zúčastnilo aj družstvo SKK Dolphins Prievidza. Po úspešnej septembrovej kvalifikácii, ktorá sa odohrala v Prievidzi a naši hráči na nej obsadili prvé miesto, sme mohli opäť zažiť atmosféru finálového turnaja.

 

Oproti finálovým turnajom v minulosti, zmenila medzinárodná korfbalová federácia systém turnaja. Doteraz sa finále zúčastňovalo 8 družstiev. Prvýkrát sa hralo finále s 12 účastníkmi. Systém bol taký, že podľa dlhodobého rebríčka krajín bolo urobené poradie a v predkole sa stretli družstvá na 5-8 mieste s družstvami na 9-12 mieste. Nám žreb určil za súpera majstra Španielska. Favoritom zápasu bol jednoznačne súper, ktorého hráči sú aj reprezentanti Španielska a na posledných MS, ktoré sa konali v novembri v Číne obsadili šokujúco 4.miesto. Našim zámerom bolo odohrať čo možno najdlhšie vyrovnaný zápas a hlavne byť favoritovi dôstojným súperom a neurobiť si „hanbu“.

 

SKK Dolphins – CK Vallparadis Assesoria           15:19 (6:10)

Koše PD:         Mendel 5, Bušík 3, Fábik 2, Záň 2, Záňová 2, Bušíková 1

 

Po dlhšej dobe sme na vrcholnom podujatí hrali zápas, ktorý sa hral na 2*30 minút. Z tohto sme mali trochu obavy, lebo v poslednom čase sa hrávalo skôr na 2*20 minút.

Vedenia sa ujal náš súper a prvý koš potvrdil ďalším. Za stavu 2:0 sme skórovali my a opadla z nás nervozita a rešpekt zo silného súpera. Na ich koše sme odpovedali rovnako a tak bol v 22 minúte stav 7:5 pre Vallparadis. Darilo sa nám dodržiavať určenú taktiku a to robili súperovi problémy. Bohužiaľ do konca polčasu sme inkasovali 3 koše a dali iba jeden a tak sme po 30 minútach prehrávali 6:10.

Začiatok druhého polčasu sa podobal tomu prvému. Opäť sme inkasovali 2 koše a súper odskočil na 12:6. Postupne sme našli presnú mušku aj my a znížili sme skóre. Bohužiaľ sa nám podarilo priblížiť iba na 3 koše a v 51 minúte bol stav 16:13 pre súpera. Mali sme možnosti zápas zdramatizovať, ale nepremenili sme viaceré vyložené pozície. Zápas nakoniec skončil našou prehrou 15:19, keď sme v druhom dosiahli remízu 9:9.

Aj keď sme prehrali, zanechali sme sympatický dojem, čo nám po zápase potvrdili aj predstavitelia iných klubov ako aj medzinárodnej federácie. Nanešťastie systém turnaja bol taký, že táto prehra rozhodla, že sme na finálovom turnaji mohli skončiť maximálne na 9.mieste.

 

Ostatné výsledky:

NC Benfica Lisabon (POR) – FJP Bonson (FRA)                 36:6 (20:2)

Trojans London (ENG) – Ankara University (TUR) 19:10 (10:7)

OREL STU (RUS) – Megasport Warszawa (POL)                27:18 (12:7)

 

Vo všetkých zápasoch sa presadili nasadené družstvá. Ako vidno, tak najlepší výsledok sme dosiahli my.

 

Turnaj pokračoval ďalšími zápasmi po dni voľna. V skupine o 9.-12. miesto nás čakal súboj s tureckým majstrom ANKARA University. Súpera sme dobre poznali, veď sme sa s ním stretli aj na kvalifikácii EPM v Prievidzi, kde sme ho porazili 19:10. Na rozdiel od prvého súboja sme išli do tohto zápasu ako favoriti.

 

SKK Dolphins – ANKARA University      18:14 (9:9)

Koše PD:         Mendel 4, Jankovic 3, Fábik 3, Záňová 2, Bušík 2, Gogová 2, Kočner 1, Bušíková 1

 

Opäť tak ako v prvom súboji nám nevyšiel úvod zápasu a súper sa ujal vedenia aj po šťastných košoch v poslednej sekunde 3:0 (6 minúta). Nebol dôvod na paniku, nakoľko máme oveľa skúsenejší káder, ale nervozita a úloha favorita nám zväzovala ruky a nepremieňali sme naše šance. Našťastie sme začali lepšie brániť. Náš prvý koš sme dali až v 10 minúte. V 15 minúte sme vyrovnali na 3:3. Následne nám súper odskočil na 6:4, ale aj toto manko sme dotiahli a v 25 minúte sme sa dvomi košmi ujali vedenia 8:6. Záver polčas sme znovu nezvládli a dovolili sme súperovi aby vyrovnal na 9:9.

Úvod druhého polčasu bol presne opačný ako toho prvého. Koše sme dávali iba my a v 39 minúte sme viedli 12:9. Pomohlo nám k tomu aj to, že súper nepremenil 2 penalty. Postupne sme začali mať zápas pod kontrolou a vybojovali si výhru 18:14. Toto víťazstvo nám zaručovalo súboj o konečné 9.miesto s domácim klubom Megasport Warszawa, ktorý porazil francúzskeho majstra.

 

Ostatné výsledky:

Megasport Warszawa (POL) – FJP Bonson (FRA)                            26:8 (13:2)

Štvrťfinále

TOP/Wereldtickets.nl (HOL) – CK Vallparadis Assesoria (ŠPA)     40:14 (17:8)

Boeckenberg KC (BEL) – OREL STU (RUS)                                  34:18 (19:10)

KK Kolín (CZE) – NC Benfica Lisabon (POR)                                16:19 (6:9)

KV Adler Rauxel (GER) – Trojans London (ENG)                          20:22 (9:11)

 

Do štvrťfinále zasiahli proti víťazom predkola nasadené družstvá. Majstri Holandska a Belgicka potvrdili úlohu favoritov. Naopak nasadení majstri z Čiech a Nemecka svoje zápasy prehrali a stratili možnosť hrať o medaily.

 

SKK Dolphins – Megasport Warszawa      13:17 (9:6)

Koše PD:         Fábik 3, Bušík 3, Gajdošík 2, Mendel 2, Jankovic 1, Sviteková 1, Záňová 1

 

V zápase o 9.miesto sme s našimi starými známymi bojovali o priamu účasť vo finále EPM na budúci rok. Odohrali sme proti sebe nespočetné množstvo súbojov. Naše družstvá sa veľmi dobre poznajú a preto je veľmi ťažko vymyslieť v zápase niečo nové. Nám vyšiel úvod zápasu a v podstate celý prvý polčas, po ktorom sme viedli 9:6.

V druhom polčase sme prestali premieňať naše príležitosti a na výsledku sa podpísalo aj to, že rozhodca proti nám zapískal 10 penált. My sme mali túto možnosť len 3 krát. Aj vďaka týmto faktorom sme zápas nakoniec nezvládli a prehrali sme 13:17. Touto prehrou sme si skomplikovali účasť na finále EPM v budúcom roku. Ako 10. družstvo budeme pravdepodobne musieť odohrať kvalifikáciu, ktorá by sa mala konať vo Francúzsku.

 

Ostatné výsledky:

o 11.miesto

Ankara University (TUR) – FJP Bonson (FRA)                                16:11 (6:5)

Skupina 5-8:

KK Kolín (CZE) – OREL STU (RUS)                                              24:16 (12:10)

CK Vallparadis Assesoria (ŠPA) – KV Adler Rauxel (GER)            20:17 (13:6)

Semifinále:

Boeckenberg KC (BEL) – NC Benfica Lisabon (POR)                     34:15 (16:10)

TOP/Wereldtickets.nl (HOL) – Trojans London (ENG)                    33:18 (19:11)

o 7.miesto

KV Adler Rauxel (GER) – OREL STU (RUS)                                 24:21 (11:8)

o 5.miesto

CK Vallparadis Assesoria (ŠPA) – KK Kolín (CZE)             23:20 (11:9)

o 3.miesto

Trojans London (ENG) – NC Benfica Lisabon (POR)                      18:16 (9:5)

FINÁLE

TOP/Wereldtickets.nl (HOL) – Boeckenberg KC (BEL)                  22:19 (11:9)

Konečné poradie:

1.  TOP/Wereldtickets.nl (HOL)

2.  Boeckenberg KC (BEL)

3.  Trojans London (ENG)

4.  NC Benfica Lisabon (POR)

5.  CK Vallparadis Assesoria (ŠPA)

6.  KK Kolín (CZE)

7.  KV Adler Rauxel (GER)

8.  OREL STU (RUS)

9.  Megasport Warszawa (POL)

10. SKK DOLPHINS Prievidza (SVK)

11. Ankara University (TUR)

12. FJP Bonson (FRA)

 

Hráči SKK: Gajdošík Maroš, Mendel Matej, Bušík Peter, Kočner Tomáš, Goga Juraj, Fábik Peter, Záň Martin

Hráčky SKK: Záňová Monika, Sviteková Michaela, Mojžišová Lujza, Bušíková Zuzana, Gogová Stanislava, Jankovic Jelena

 

Ako tréner som spokojný hlavne s prvými dvomi zápasmi a prvým polčasom posledného zápasu. Napriek starým známym problémom s nedostatkom zápasov sme dosiahli so španielskym majstrom veľmi pekný výsledok. V zápase s tureckým šampiónom sme potvrdili úlohu favorita. A v zápase s majstrom Poľska sme aj vďaka „pomoci“ rozhodcu prehrali veľmi dobre rozohraný zápas. Naše družstvo je zložené zo skúsených starších hráčov, ktorí ešte stále nezavesili na klinec, ktorých dopĺňajú mladší hráči. U dievčat sme boli nútení využiť služieb prvej legionárke v drese SKK Dolphins – Jeleny Jankovic zo Srbska. Svojim výkonom nesklamala a určite bola pre naše družstvo prínosom. Ani ostatní hráči nesklamali a dobre reprezentovali Slovensko a naše mesto.

Je škoda, že systém turnaja je nastavený tak, že po prvej prehre nemôžte skončiť lepšie ako na 9.mieste. Nevýhodu kritizovali viaceré družstvá a tak sme zvedavý či IKF hrací model neprehodnotí.

 

Oficiálny online zápis zápasov:

www.worldkorfball.org/competitions/64.html

 

—————

Späť