Na slovíčko pán tréner

23.08.2012 22:01

Sezóna sa blíži, príprava na ňu je rozbehnutá, tak sme sa spýtali trénera nášho seniorského družstva, Marcela Kavalu, čo Delfínov čaká a s akým cieľom vstupujeme po prvýkrát do českej extraligy.

1.      Marcel, letná príprava odštartovaná, ako bude vyzerať jej priebeh? Na čo hlavne bude zameraná?

Áno, letná príprava odštartovala 3.augusta. Počas tohto mesiaca by sme radi zapracovali ako na výbušnosti a rýchlosti jednotlivých hráčov, tak aj na ich vytrvalosti. Prvé 2 týždne budú preto zamerané hlavne na túto stránku jednotlivých hráčov. Budeme trénovať systémom dvakrát za týždeň v hale a dvakrát na atletickej dráhe. Bohužiaľ je naša príprava limitovaná účasťami jednotlivých hráčov. Kvôli pracovným povinnostiam a dovolenkám je problém sa na každom tréningu zísť v maximálnom možnom počte. Preto by malo byť záujmom každého hráča/hráčky, aby na sebe pracovali aj individuálne. Posledné 2 týždne budú zamerané viacej na prácu s loptou a hru, nakoľko nás už 1.9.-2.9. čaká domáci medzinárodný turnaj Mayor Cup 2012. Ide už o jeho jedenásty ročník a určite si na ňom nechcem urobiť hanbu.

2.      Áno, vrcholom prípravy predpokladáme, že bude opať Mayor Cup. Čaká družstvo potom nejaká špeciálna príprava pred začiatkom českej ligy?

Celá príprava je zameraná na náš premiérový štart v českej extralige. Mayor Cup bude vyvrcholením prvej časti prípravy. Uvidíme ako na tom budeme v porovnaní s našimi súpermi a na čom budeme musieť ešte v septembri popracovať. Prvý zápas českej ligy by sme mali odohrať 6.10.2012. Dovtedy sa budeme snažiť odstrániť zistené nedostatky, dobehnúť kondičné resty u hráčov, ktorí sa v lete nezúčastňovali tréningov, takže je možné, že absolvujeme víkendové sústredenie niekde v prírode, kde by sme sa venovali hlavne behaniu ako aj utuženiu kolektívu pred náročnými bojmi v českej lige.

3.      S akými ambíciami idú Delfiny do českej extraligy?

Ťažko presne definovať naše ambície. Pravidelnú ligovú súťaž ide hrať naše družstvo po takmer 7 rokoch. Budeme mať nesmierne náročných súperov a každý získaný bod bude pre nás úspech. Takže aby som to zostručnil, našou ambíciou je získať pár bodov a ak by sa nám podarilo vybojovať účasť v play-off (to znamená skončiť do 4.miesta) bol by to pre nás obrovský úspech.

4.      Ako funguje systém v Čechách? Dopočuli sme sa, že v jednom kole SKK Dolphins odohrá dva zapasy. Je to tak?

Systém v Čechách sa oproti minulej sezóne trochu zmenil. Minulý rok mali v extralige 6 družstiev. Každý s každým odohral 5 dvojzápasov doma a 5 dvojzápasov vonku. Oba zápasy sa hrali v podstate po sebe s minimálnou prestávkou. V honbe za bodmi a čo najlepším umiestnením hrávali väčšinou v zápasoch stále tí istí hráči. Tento rok preto prešiel návrh, aby sa pokračovalo podobe s tým, že do extraligovej tabuľky sa bude rátať iba jeden z dvojice zápasov. Ten druhý sa bude rátať do tabuľky tzv. rezervných teamov. Je to pre nás výhodné, nakoľko v „ostrom“ zápase budú hrať tí najlepší a v zápase „rezerv“ sa dostanú na ihrisko a získajú neoceniteľné skúsenosti aj hráči, ktorí by si v situácii aká bola minulý rok veľmi nezahrali. Z odohratých 10 zápasov sa vytvorí konečná tabuľka, kde si prvé 4 teamy zaistia účasť v semifinále play-off, kde sa stretnú na 2 víťazné zápasy 1-4 a 2-3 team. Víťazi si zahrajú finále a porazení o 3.miesto na jeden zápas.  

5.      Najbližšia sezóna údajne pre SKK bez európy. Bude sa Prievidza koncentrovať len na českú extraligu a zápasy s Nitrou, či náš klub čakajú aj nejaké medzinarodné vystúpenia?

Rozhodnutie vedenia klubu o našom vstupe do českej extraligy má aj druhú stranu mince. SKK Dolphins sa pravidelne zúčastňoval Európskeho pohára majstrov (Europa Cup). Nakoľko je vždy táto účasť spojená s veľkými finančnými nákladmi, museli sme zvážiť, čo je pre nás a pre hráčov výhodnejšie. Europa Cup sa od minulej sezóny hrá iným spôsobom, v ktorom sú šance družstiev zo „slabších“ krajín umiestniť sa na poprednom mieste takmer nulové. Okrem toho, že treba odohrať náročnú kvalifikáciu, ktorá je tento rok v ďalekom a drahom Francúzsku, po postupe nasleduje samotné finále, ktoré sa hrá od utorku do soboty. Tento dlhý čas je nevýhodný pre hráčov z dôvodu čerpania dovoleniek a pre klub pre vysoké náklady spojené s pobytom v krajine usporiadateľa tak dlhý čas. Okrem toho ako zástupca krajiny, ktorá je v rebríčku IKF na nižších priečkach by sme sa hneď v prvý deň stretli v play-off zápase zo zástupcom niektorej vyspelej krajiny. Minulý rok sme síce odohrali veľmi dobrý zápas s majstrom Španielska, ale nakoniec sme prehrali. Keď prehráte tento úvodný zápas, už sa môžete umiestniť najlepšie na 9.mieste. A hrať o 9.miesto v Európe a odohrať spolu nejakých 6-7 zápasov spolu v kvalifikácii a finále za také množstvo peňazí, ktoré postačia na pokrytie našich nákladov spojených s účasťou v českej extralige na 2 sezóny...myslím, že naše rozhodnutie bolo pochopiteľné a správne.

Takže túto sezónu odohráme od októbra do apríla 20 náročných zápasov, v ktorých si otestujú svoje schopnosti všetci hráči a hráčky. Okrem toho budeme určite pokračovať v našich súbojoch s Nitrou. Pokiaľ by sa podarilo vytvoriť klub aj v Bratislave, mohla by opäť vzniknúť aj slovenská extraliga. Okrem týchto zápasov bude minimálne jedna reprezentačná akcia ako pre seniorský, tak aj pre juniorský team Slovenska. Väčšinu reprezentantov tvoria naši hráči, takže si otestujú v ostrých zápasoch aj iných súperov ako z Čiech.

6.      S čím ako tréner budeš spokojný po skončeni tejto sezóny?

Po skončení tejto sezóny budem spokojný s tým, čo som spomínal vyššie v očakávaniach od sezóny. Bol by som veľmi rád, ak by sa nám podarilo do nášho športu pritiahnuť aj iných, nových hráčov, nech sa zvýši konkurencieschopnosť v družstve. A samozrejme by som bol rád, keby si na naše domáce zápasy našli cestu aj naši fanúšikovia a diváci.

 

—————

Späť