Prievidžania vstúpili do 1.maďarskej ligy víťazstvom

02.12.2015 23:04

Prvé zápasy po postupe do 1.ligy v Maďarsku odohrali prievidzskí korfbalisti 15.novembra. Túto sezónu však budú nastupovať pod hlavičkou reprezentácie ako „Slovenský výber“, aby za nich mohli nastupovať aj prievidzskí odchovanci hrajúci za klub v Brne. Inak by mala Prievidza veľký problém s počtom hráčov najmä v mužskej časti tímu. Zápasy v maďarskej lige tak dobre poslúžia aj ako príprava na veľký reprezentačný turnaj na konci sezóny.

            Na úplne prvý zápas novej sezóny 2015/2016 cestovalo družstvo len so 4 dievčatami a 5 chlapcami. Premiéru v tejto sezóne zaznamenala minulosezónna kapitánka Lujza a v maďarskej lige sa po dlhých rokoch opäť prestavila aj Katka, ktorá sa k delfínom vrátila cez leto. V prvom zápase nastúpil náš tím proti BKK Budapešť Kengury, ktorý v minulej sezóne skončil na 3.mieste. Pre nás to je hrateľný súper, s ktorým sa môžeme pobiť o postup do play-off. Takisto ako na našej strane, tak aj súperovi chýbalo viac kvalitných hráčov.

            Po úvodnom oťukávaní otvoril skóre zápasu Bušo dvomi penaltami. Po rýchlej odpovedi súpera pridali ďalšie 2 koše skúsená veteránka Evina a rýchlym dvojtaktom Robo. Tento sľubný náskok Slováci neudržali a v 20.minúte vyrovnali domáci na 5:5. Následne dal kôš Frázo a polčasové skóre 7:6 uzavrela Katka. Druhý polčas sa niesol v znamení častého prerušovania zápasu, pretože z dôvodu silného dažďa pretekala strecha a na viacerých miestach starej telocvične sa objavili kvapky vody na podlahe. Na istote to nepridalo ani jednému družstvu. Ako vidieť z polčasového skóre, nešlo práve o strelecky vydarený zápas.

            Druhý polčas začal košom Buša, ktorý konečne premenil jednu zo svojich početných striel. Potom však prišla séria 3 košov kengúr a bolo po náskoku. Následne Bušo vyrovnal z ďalšej penalty, ktoré dobrým pohybom získavala Monika. V ďalšom priebehu začal boj o každý kôš a ani jedno družstvo sa nedostalo do 2 bodového trháku. Po Frázovom koši z voľného hodu prišiel na ihrisko Maťo Hlaváč, ktorý svojím pohybom robil obrancom problém a hneď pri prvom útoku vyrovnal na 11:11. Hneď po ňom prelomil svoje strelecké trápenie aj Maťo Záň a poslal náš tím do vedenia. Maďari ešte rýchlym košom hneď odpovedali, ale to bol ich posledný úspech. V 48.minúte dala kôš z pekného odbehu za kôš Katka, čo sa nakoniec ukázal ako víťazný bod. Po faule na rýchleho Maťa Hlaváča ešte Slováci upravili skóre. Zostávalo však ešte 10 minút do konca zápasu, ale slovenská obrana už Maďarom nič nedovolila.

Slovenský výber – BKK NagyKenguruk       14:12  (polčas 7:6)

Zostava a strelci:

Útok:                Bušík (5 košov), Mojžiš (1) (od 43.min Hlaváč (1)), Paulovičová (2), Záňová

Obrana:           Fábik (3), Záň (1), Bušíková E. (1), Mojžišová

            V druhom svojom vystúpení nastúpil naši korfbalisti proti favoritovi SZAC Elektron. Cieľom bolo čo najdlhšie mladému súperovi vzdorovať a zabojovať o čo najlepší výsledok. Naši hráči začali veľmi dobre, skóre zápasu otvorila Katka a Prievidžania viedli do 10 minúty, keď na 3:2 dával Maťo Hlaváč. Potom však prišla silná 5-minútovka Maďarov, keď si 4 košmi v rade vypracovali sľubný náskok. V druhej časti prvého polčasu však naši vyrovnali krok a táto časť zápasu skončila 4:4 na koše. V polčase tak mal SZAC náskok 3 bodov. Ten na začiatku druhého polčasu navýšil o ďalšie 3 koše. Slováci to však nevzdali a prišla ich chvíľa. 5 košmi za sebou sa dotiahli na rozdiel jediného koša a dostali tak favorita pod veľký tlak. Mladí Maďari ale túto situáciu zvládli a 6 košmi prerušenými len 1 slovenským si vytvorili rozhodujúci náskok. Záver sa už len dohrával a Frázo a Maťo Hlaváč svojimi košmi potvrdili ich celkom slušný strelecký deň.

Slovenský výber – SZAC Elektron    15:21 (7:10)

Zostava a strelci:

Útok:                Hlaváč (3 koše), Fábik (3), Záňová (2), Paulovičová (1)

Obrana:           Bušíková (4 koše), Mojžišová (1), Mojžiš (1), Záň.

 

            V ďalšom kole náš tím opäť cestuje do mestečka Piliscsaba, len 30 km od Štúrova. 6.12. na Mikuláša sa predstavia proti Szentendre, ktorému môžu oplatiť prehru zo septembrového Europa Cupu a v druhom zápase nastúpia proti ďalšiemu súperovi v boji o play-off a to MAFC Budapešť.

—————

Späť