Prievidzskí delfíni na Mayor Cupe 2014

18.09.2014 15:40

    Keďže sa Mayor Cupu 2014 zúčastnila aj slovenská korfbalová reprezentácia pripravujúca sa na Majstrovstvá Európy 2014 v Portugalsku, tak v prievidzskom drese dostali na turnaji príležitosť hlavne naši najmladší hráči a hráčky. Tých počas celého turnaja doplnili skúsení Juraj Goga a Eva Bušíková (ktorá sa tak v jednom družstve stretla aj s mnohými, ktorých korfbalovo „vychovala“) a na jednotlivé zápasy aj hráči, ktorí boli menej využívaní v zápasoch reprezentácie.

Delfíni dostali do základnej skupiny B veľmi známych súperov. Vo svojom prvom zápase sa stretli s každoročným účastníkom turnaja, družstvom MAFC Budapešť. To tento rok prišlo s výrazne omladeným kádrom, keď v jeho zostave figurovala len jediná hráčka, ktorá zažila v drese MAFCu slávne majstrovské časy v maďarskej lige. Našim korfbalistom chvíľu trvalo, pokiaľ si na seba znovu zvykli v prvom zápase po dlhej prestávke, a tak sa maďarský súper dostal do vedenia 3:0. Potom sa chytili aj naši a do polčasu striedavo padali koše na oboch stranách. Polčasové skóre 3:6 v prospech MAFCu. Do druhého polčasu vstúpili Prievidžania s veľmi dobrou obranou, keď maďarskému útoku dovolili za celých 20 minút len jediný kôš. Takisto v útoku to bolo o niečo lepšie, keď sa 4 košmi dotiahli na súpera. V posledných 2 minútach za stavu 7:7 mala Prievidza obrovské šance na to, aby otočila vedenie na svoju stranu, ale lopte sa do koša akosi nechcelo. A keďže MAFC už tiež nepridal žiadny kôš, zápas skončil nerozhodne.

Druhým súperom Prievidze bolo KK Brno, ktoré všetci poznáme z pôsobenia v českej extralige. To si vo svojom prvom zápase poradilo s MAFCom s 9-bodovým rozdielom 14:5. Brno sa do svojho súpera pustilo s veľkým nasadením v útoku a tesnou obranou. Naši delfíni držali krok s českým súperom do stavu 2:4, potom sa však rozbehol strelecký stroj Brna naplno a do polčasu stihol skórovať 5-krát po sebe. Polčasový stav 9:2 znamenal pre Prievidzu, že nesmie Brnu dovoliť odpútať sa na rozdiel 10 košov, čo by znamenalo stratu druhého miesta v skupine v prospech MAFCu. Brňania však nastúpili do druhého polčasu v rovnakom tempe a hneď bol rozdiel 9 košov. Naši síce ešte dokázali znížiť na 11:3, ale Brno potvrdilo svoje strelecké kvality a sériou ďalších 4 košov odskočilo už na 12 bodový rozdiel. Dokázalo tak svoju predsezónnu formu, ktorú proti MAFCu síce po dlhej ceste ešte naplno nerozvinulo, ale proti SKK ukázalo svoju dominanciu aj z predchádzajúcich súbojov v českej extralige. Nepomohol teda ani predzápasový lobbing a Brno zvíťazilo 18:5.

                Výsledky v skupine teda odsunuli Prievidzu do boja o 7. až 9. miesto. Nešťastnou náhodou sa však v tejto skupine ocitol aj národný tím, a tak sa v nedeľu ráno po náročnej party spolu stretli dva slovenské tímy. Tempo počas zápasu nepriamo úmerne odpovedalo náročnosti sobotňajšej party, ale napriek tomu v prvom polčase reprezentácia potvrdzovala svoju dominanciu a vyhrala ho 7:1. V druhom polčase došlo medzi reprezentantmi k uspokojeniu a hlavne v útoku nepredvádzali úspešné akcie. Toho sa naopak chytili hráči v prievidzskom drese a postupne znižovali náskok. Rovnako ako proti MAFCu sa im podarilo druhý polčas vyhrať 4:1, tentokrát to už však na náskok Slovenska nestačilo a to si ustrážilo výhru 8:5.

                V poslednom vystúpení na turnaji nastúpila Prievidza proti českému účastníkovi 1. ligy (2.najvyššia súťaž v ČR) KC ZŠ Šenov, korfbalovým pamätníkom známy ešte ako Havířov. Naši hráči samozrejme nastúpili s odhodlaním vyhrať, čo potvrdili úvodným košom zápasu. Na to však odpovedali hráči od Ostravy 3 košmi za sebou. Následne sa Prievidžania zomkli, Šenovu dovolili v prvom polčase len jeden bod a sami vstrelili do konca polčasu ďalších 5 košov, čím sa do prestávky odchádzalo za stavu 6:4 pre domácich. Tak ako skončil prvý polčas, pokračoval aj ten druhý, Prievidza dala 3 koše za sebou, čím definitívne zlomila unaveného súpera, ktorý doplatil na úzky káder s len 4 dievčatami. Prievidzskí delfíni teda zakončili turnaj svojím najlepším výkonom počas víkendu (party sa nepočíta :-) ) a českého súpera zdolali 12:6. V celkovom poradí turnaja teda obsadili konečné 8.miesto.

Za predvedené výkony v zeleno-bielych dresoch Prievidze treba poďakovať týmto hráčom:

Evka Bušíková, Žaneta cicka Schniererová, Maťa Hostačná, Alenka Kováčiková, Miška Sviteková, Romča Lihotská, Juraj Goga, Robo Mojžiš, Slávo Majorský, Juro Kyseľ, Maťo Záň, Tomáš Kočner.

—————

Späť