Slovenská reprezentácia po roku opäť na prievidzskej palubovke

18.09.2014 15:43

    Po kvalifikácii na Majstrovstvá Európy, ktorá sa v Prievidzi konala v júni 2013, sa slovenský národný tím zišiel znovu v Prievidzi, tentokrát počas každoročného prievidzského turnaja Mayor Cup. Reprezentácia sa zúčastnila turnaja v rámci prípravy na spomínané Majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v portugalskom Porte na prelome októbra a novembra. Zo širšieho výberu sa turnaja nemohli zúčastniť Saša Jamrichová, ktorá žije v Belgicku, Zuzka Bušíková, ktorá bola zranená a dva zápasy vynechala Stáňa Gogová, ktorá z pracovných dôvodov dorazila v sobotu večer.

            Slovensko sa ocitlo v štvorčlennej skupine C, v ktorej odohralo hneď prvý zápas celého turnaja v sobotu ráno proti tretiemu tímu poslednej sezóny maďarskej 1.ligy BKK Kenguruk Budapešť. Slováci sa nekompromisne pustili do svojho súpera, keď Monika Záňová, Miška Sviteková a aj Igor Polerecký dokázali premeniť hneď svoje prvé strely v zápase, a čo viac, Peťo Fábik dokonca premenil obe zo svojich prvých dvoch striel. Až za tohto stavu 5:0 sa dokázalo presadiť aj maďarské družstvo, ale po ich prvom koši nasledovala opäť séria piatich košov zo slovenskej strany. V prvom polčase exceloval najmä Igor Polerecký, ktorý premenil aj dvojtakt a 2 penalty. Do prestávky sa odchádzalo za stavu 11:3. Takéto skóre dovolilo trénerovi Marcelovi Kavalovi už počas prestávky spraviť 3 zmeny v zostave a počas druhého polčasu sa na palubovku dostali aj všetci hráči z lavičky. Veľký počet zmien síce spôsobil spomalenie slovenského uragánu, ale domáci hráči si postrážili vybudovaný náskok a aj v druhom polčase nastrieľali viac bodov než ich súper. Konečné skóre 16:7 sľubovalo od slovenského tímu veľkú kvalitu do ďalších zápasov.

Slovensko – BKK Budapešť             16:7 (11:3)

Zostava a strelci:

Sviteková 1 kôš (od 37.min Kusyová 1), Záňová 2 (od 30.min Fialová), Bušík 1 (od 25.min Záň), Fábik 2 (od 21.min Kočner);

Schniererová (od 21.min Lihotská 1), Walová 1, Gajdošík 1 (od 21.min Mendel 1), Polerecký 4 (od 30.min Levčík 1).

            V druhom zápase čakal na Slovákov pomerne neznámy súper, maďarská reprezentácia do 19 rokov, ktorá sa v priebehu turnaja postarala dovtedy o najväčšie prekvapenie turnaja, keď porazila českého extraligistu z Prostějova 14:13. Preto slovenský tím nechcel nič podceniť a nepripustiť ďalšie prekvapenie na svoj účet. Slováci začali dobre, keď dali prvý kôš zápasu. Na ten Maďari dokázali odpovedať a vyrovnať na 1:1, na čo následne Slováci opäť strhli vedenie na svoju stranu. Takto to pokračovalo počas celého prvého polčasu, keď sa skóre prelievalo zo strany na stranu a ani jeden tím si nedokázal vytvoriť čo i len dvojbodový náskok. Slovensko držala nad vodou počas prvého polčasu Žaneta Schniererová, ktorá premenila oba svoje voľné hody a k tomu pridala ešte aj úspešnú strelu. Prvý polčas teda skončil remízou. Do druhého polčasu nastúpili domáci reprezentanti s odhodlaním, že súpera už nepustia do vedenia. To sa im celých 20 minút druhého polčasu darilo, keď vždy skórovali ako prví, ale opäť si nedokázali vybudovať dvojbodový náskok, keďže mladí Maďari sa vždy dokázali dotiahnuť. V maďarskej zostave dominovali chlapci, ktorí svojou rýchlosťou a atletickou vyspelosťou robili naším obrancom problémy, veď zo všetkých maďarských košov dali dievčatá len jeden. Naši chlapi sa však nedali zahanbiť a každý z nich dokázal v druhom polčase skórovať. Avšak ten rozhodujúci kôš prišiel za vyrovnaného stavu 10:10 z rúk Moniky Záňovej, ktorá svojou poslednou strelou v zápase rozhodla o víťazstve domácej reprezentácie.

Slovensko – Maďarsko U19             11:10 (6:6)

Za Slovensko:

Sviteková, Záňová 2 koše, Bušík 3, Gajdošík (od 21.min Fábik 1);

Schniererová 3, Walová, Mendel 1, Polerecký 1.

            V poslednom sobotnom zápase proti dobre známemu Prostějovu sa teda malo rozhodnúť o konečnom poradí v skupine. Prostějov tiež prišiel s omladeným kádrom, keď sa do svojej zostavy snaží zapracovať úspešných českých dorasteneckých majstrov a herným štýlom sa snaží priblížiť modernému korfbalu, ktorý predvádzala holandská reprezentácia na júlových Majstrovstvách Európy do 21 rokov. Národný tím posilnila na tento zápas už aj najlepšia strelkyňa Prievidze v predchádzajúcom ročníku českej extraligy Stanislava Gogová. Slováci začali ako vždy výborne, keď aj v treťom zápase dňa sa ujali vedenia prvým košom zápasu. Prostějov dokázal okamžite odpovedať a zrovnal. Potom sa však reprezentanti dvoma košmi dostali do trháku a počas celého prvého polčasu sa vždy menili strany pri slovenskom náskoku o 2 koše. Lídrom v prvom polčase bol Igor Polerecký, ktorý k premenenej penalte pridal aj 2 úspešné strely. Naši reprezentanti v prvom polčase dokázali eliminovať útočné snaženie Prostějova a do polčasovej prestávky išli vo vedení 6:4. Na začiatku druhého polčasu však českí hostia zaznamenali sériu 3 košov, čím otočili skóre a dostali sa do vedenia. Slovenský tím ešte dokázal vyrovnať, ale s plynúcim časom bolo vidieť, ako domácim reprezentantom postupne po náročnom dni dochádzajú sily. To sa prejavilo najmä v útoku, kde neboli schopní vyvinúť na obranu dostatočný tlak a dostať sa do vyložených príležitostí. Ani keď lepšia organizácia útoku zaistila niekoľko striel v rýchlom slede za sebou, tak tie obrúčkou neprepadli. Prostějov sa tak opäť dokázal dostať do vedenia, na to však Slováci ešte dokázali nájsť odpoveď. Dve minúty pred koncom bolo ešte vyrovnané, čo by Slovákom zaručovalo prvé miesto v skupine. Prišli však 2 koše Prostějova, na ktoré domáci reprezentanti už nedokázali zareagovať, a tak Prostějov zvíťazil 10:8, čo mu zaručilo postup do nedeľného boja o medaile. V slovenskom tíme zavládlo sklamanie, pretože v minitabuľke 3 družstiev s rovnakým počtom bodov chýbal domácim jeden jediný kôš na to, aby sa do finálovej trojice posunul práve národný tím a namiesto toho bol odsúdený do boja o konečné 7. až 9. miesto.

Slovensko – SK RG Prostějov                      8:10 (6:4)

Za Slovensko:

Schniererová 1 kôš (od 32.min Sviteková), Záňová 1, Bušík 1, Mendel 1;

Gogová, Walová 1, Gajdošík (od 25.min Fábik), Polerecký 3.

            V nedeľu ráno teda došlo ku kurióznej situácii, keď sa stretli dve slovenské družstvá, navyše základ reprezentácie tvoria práve hráči Prievidze. Preto v tomto zápase dostali priestor všetci hráči, najmä tí, ktorí boli počas soboty menej vyťažení. Začiatok zápasu vyšiel lepšie národnému tímu, ktorý sa ujal vedenia 3:0. Za tohto stavu sa prvýkrát presadila aj Prievidza, bol to ale jej jediný bod počas celého prvého polčasu. Reprezentácia si preto mohla vytvoriť v prvom polčase pohodlný náskok. V druhom polčase tempo zápasu opadlo, možno sa prejavila únava po večernej party alebo uspokojenie reprezentantov či absencia motivácie v takomto vzájomnom zápase. Výkon národného tímu bol v druhom polčase slabší a dokonca dokázal skórovať len jediný raz z rúk Maroša Gajdošíka. Na druhej strane Prievidžania zabrali a v druhom polčase boli omnoho efektívnejší, keď ho vyhrali 4:1. To však na náskok Slovenska z prvého polčasu už nestačilo.

Slovensko – SKK Dolphins Prievidza                      8:5  (7:1)

Za Slovensko:

Gogová 1 (od 21.min Záňová), Kusyová 1, Fábik, Polerecký 2 (od 21.min Mendel);

Fialová 1, Walová 1 (od 21.min Sviteková), Gajdošík 2, Kočner.

            V záverečnom vystúpení na turnaji sa slovenský tím stretol s bývalým českým extraligistom z Havířova, ktorý momentálne účinkuje v prvej českej lige pod hlavičkou Šenova. Naši reprezentanti chceli v poslednom zápase ukázať, že majú na viac než len 7. miesto, a preto sa do svojho súpera pustili absolútne bez rešpektu. Svoje prvé strely v zápase dokázali premeniť Igor Polerecký, Maťo Záň, Peťo Bušík a aj Romča Lihotská, a v priebehu polčasu sa k nim pridali aj ostatní spoluhráči, pretože každý zo základnej zostavy dokázal skórovať. Šenov svoj prvý kôš zaknihoval až za stavu 0:7 vo svoj neprospech. Slováci už Čechov v druhom polčase k ničomu nepustili a do prestávky odchádzali s 8-bodovým náskokom. V druhom polčase pokračoval slovenský strelecký koncert, Šenov nebol schopný klásť odpor a doplatil na úzky káder, keď do Prievidze pricestoval len so 4 dievčatami. Naši hráči dominovali hlavne na doskoku, kde využívali svoju jednoznačnú výškovú prevahu a tým si vytvárali dlhé útoky a neustály tlak na obranu súpera, a preto sa dokázali presadiť z rôznych streleckých pozícií, napríklad striedajúca Aďa Fialová premenila oba dvojtakty, do ktorých sa stihla dostať. Šenov pred koncom zápasu dokázal ešte pridať svoj druhý kôš, čím už len opticky zmiernil svoju prehru.

Slovensko – KC ZŠ Šenov                 22:2 (9:1)

Za Slovensko:

Gogová 3 (od 30.min Fialová 2), Schniererová 2 (od 30.min Kusyová 1), Fábik 3, Polerecký 1 (od 21.min Gajdošík);

Lihotská 1 (od 21.min Sviteková), Záňová 1, Bušík 6, Záň 2.

            Slovenský národný tím tak obsadil na Mayor Cupe 2014 konečné 7. miesto, ale vo svojich zápasoch jednoznačne ukázal, že na tejto pozícii sa ocitol nešťastnou náhodou, veď na turnaji zaznamenal v 5 zápasoch len jedinú prehru o 2 koše. Zostáva len veriť, že turnaj poslúžil reprezentácii ako kvalitná príprava, hráči sa spolu po letnej prestávke znovu zohrali a hlavne, že na blížiacich sa Majstrovstvách Európy v Portugalsku budú mať naši hráči a hráčky v kľúčových zápasoch viac šťastia. 

—————

Späť