Vydreté 2 body zo zápasu proti tradičnému súperovi

12.12.2015 15:16

    Na svätého Mikuláša pokračovala pre Prievidžanov maďarská liga. Opäť cestovali do mestečka Pilišská Čaba (slovenský preklad maďarského Piliscsaba), kde si tentokrát najprv zmerali sily so súčasným majstrom so Szentendre. Najlepšiemu klubu v maďarskej histórii mohli tak Slováci oplatiť prehru z 1.kola Europa Cupu.

            Úvod prvého zápasu Prievidžanom už tradične nevyšiel. Po úvodnej 10-minútovke prehrávali už 9:2, keď sa presadili z dvojtaktov len Maťo Hlaváč a Romča a naopak Maďarom sa darilo úspešne zakončiť takmer každý útok. Na to reagoval tréner Bušík oddychovým časom. Ten hosťujúci tím nakopol, keď vo zvyšku 1.polčasu dokázali s domácim favoritom uhrať remízu 5:5. Cez polčasovú prestávku Butcho trochu zamiešal zostavou, aby si hráči vyskúšali aj iné herné varianty.

            Na začiatku druhého polčasu to vychádzalo, keď si Prievidžania spravili sériu 4:1 a dotiahli sa na rozdiel hrateľných 4 košov. Na to však zareagoval time-outom maďarský tréner a domáci si sériou 5 košov znovu vybudovali pohodlný náskok. Záver zápasu sa už len dohrával a na ihrisku sa pretočili všetci hráči, keď Butcho využil všetkých 8 striedaní. V poslednej minúte ešte upravili na prijateľný rozdiel 9 košov Slávo a Maťo Hlaváč.

Slovenský výber – Szentendre         24:15  (polčas 14:7)

Strelci: Bušíková E. a Fábik po 3 koše, Maťo Hlaváč, Maťo Záň, Slávo po 2 koše, Katka, Romča, Juro po 1 koši, Vikyna, Lujza a Robo.

            V druhom zápase nastúpil slovenský tím proti svojmu odvekému rivalovi MAFC Budapešť. Tím z hlavného mesta má vo svojom strede ešte niekoľkých hráčov, ktorí pamätajú súboje našich tímov aj z predchádzajúceho desaťročia. Prievidžania vyrukovali na MAFC so špeciálnou taktikou. Do útoku nastupovala štvorka s vysokými chalanmi Slávom a Maťom Záňom, ktorí mali spod koša vytvárať šance pre presnú ruku Eviny a rýchlu Vikynu. Na druhej strane bola vysoká Katka, ktorá mala s Lujzou pracovať pre našich rýchlejších a strelecky disponovaných chalanov Jura s Frázom. Hneď v prvej minúte potvrdila Evina, že to v ruke stále má a otvorila skóre. Celý prvý polčas však bol veľmi vyrovnaný, nikto zo súperov nebol schopný ísť do 2-košového trháku. Za nás sa 2 dlhými strelami presadil Juro, Vikyna úspešne premenila 2-takt jednou rukou a takisto Frázo sa dostával do šancí v blízkosti koša. Na konci prvého polčasu ale predsa len náš súper strhol na svoju stranu 2-bodové vedenie.

            Začiatok druhého polčasu nezastihol Slovákov v ideálnom rozpoložení, keď Maďari dali 3 koše po sebe a šli do 5-košového trháku. Na to zareagoval striedaním hosťujúci tréner, keď unaveného Jura vystriedal čerstvý Robo, ktorý priniesol do tejto štvorice čerstvý vietor a svojou rýchlosťou sa dostával do 2-taktov alebo vytváral šance pre Fráza. Onedlho sa ale zranil v súboji pod košom Slávo, keď inkasoval úder do tváre. Preventívne ho vystriedal Maťo Hlaváč, ktorý okamžite začal svojím rýchlym pohybom robiť svojmu obrancovi značné problémy, z čoho vznikali penalty a voľné hody. Vystriedal aj maďarský tréner, keď pri náskoku jeho družstva sebavedomo poslal na ihrisko mladších hráčov namiesto tých skúsenejších. To naplno využil delfíni a spustili svoj hurikán. Sériou 10 košov prerušenou len jediným maďarským košom sa zrazu dostali do vedenia o 4 koše. V tejto časti vynikal hlavne Maťo Záň ,ktorý premieňal svoje šance pod košom a takisto penalty, ktoré výborným pohybom získavali Vikyna s Maťom Hlaváčom. Po 2 košoch v tejto časti pridala aj Evina s Frázom. Keď už to v závere vyzeralo na jasné víťazstvo slovenského družstva, MAFC znížil na rozdiel 2 košov. Ale Prievidžania si už svoj náskok ustrážili, keď krásnym 2-taktom uzavrel skóre na našej strane výborný Maťo Hlaváč. Po vynikajúcom kolektívnom výkone, keď Prievidžanom chýbali pre zranenia viacerí hráči, si tak Slovenský výber pripísal do tabuľky 2 body, ktoré v konečnom dôsledku môžu rozhodovať o postupe do play-off.

Slovenský výber – MAFC Budapešť             19:17  (polčas 7:9)

Strelci: Maťo Záň 5 košov, Frázo 4 koše, Katka, Evina, Juro po 2 koše, Vikyna, Slávo, Maťo Hlaváč, Robo po 1 koši, Lujza.

            Ďalšie kolo je na programe po vianočnej prestávke až 31.januára, kedy Prievidžania nastúpia proti druhému družstvu SZAC a zmerajú si sily s tímom Obudy. Veríme, že domov opäť dovezú aspoň 2 body.

—————

Späť