1. kolo českej extraligy pre Kolín

17.10.2012 21:05

SKK Dolphins Prievidza "A" - VKC Vembloud Kolín 10:15 (3:7)

V dlhoočakávanej extraligovej premiére do Prievidza zavítal vicemajster z Kolína. Oproti turnaju Mayor Cup, ktorý sa konal pred mesiacom
prišiel náš súper posilnený o reprezentantov Tomáša Sládka a Terezu Paďoukovou. Už pred zápasom sme vedeli, že to bude pre nás na úvod
veľmi ťažký súper.

Úvod zápasu sa niesol v duchu toho, že je to prvý ostrý zápas sezóny. Bolo vidno, že oba teamy si súpera "oťukávajú" a zisťujú, kto s akými taktickými zámermi do zápasu vstúpil. Po zistení, že tak Kolín ako ani naše družstvo hralo presne tak ako tréneri oboch družstiev očakávali sa začal zápas pomaly rozbiehať. Úvodný koš zápasu dal v 2 minúte Tomáš Sládek. Nám sa podarilo v 4 minúte odpovedať košom Zuzany Bušíkovej. V 7 minúte opäť skórovali hostia, keď sa trafil Karel Koningsmark s penalty. Delfínom sa ešte podarilo v 10 minúte Petrom Bušíkom  vyrovnať na 2:2. Od tejto chvíle sa začali presadzovať skúsenejší hostia a keďže domáci nedokázali nájsť správnu mušku, sériou 4 košov Kolín odskočil na 2:7 v 24 minúte. Do konca polčasu padol iba jeden koš, keď sa presadila Staňa Gogová.

Po polčase 3:7 chceli Delfíni ešte duel zvrátiť a začali príkladne bojovať. Ako prví sa síce znovu trafili hostia, keď Tereza Paďouková zvýšila na 3:8 hneď v prvej minúte, ale domácim okamžite znížili na 4:8 košom Petra Bušíka. V 33 minúte bol stav 5:9 a potom dlhých 9 minút nepadol koš ani na jednej strane. Obe družstvá výborne bránili až sa napokon podarilo opäť skórovať Kolínu po odpískanej penalte v 42 minúte (5:10). V 46 min zvýšil Kolín už na 5:11 košom Štepána Kubíčka zo strednej vzdialenosti. V tomto momente sa zdalo, že je rozhodnuté. Delfíni však ukázali, že sa nevzdávajú ani v kritických chvíľach a po sérii 4 košov od 47 do 50 minúty znížili na 9:11! Tréner hostí na vývoj zápasu zareagoval oddychovým časom. Domáci boli v laufe a vycítili šancu na zisk historického bodu hneď v úvodnom zápase sezóny. Ďalšie 4 minúty koš nepadol. Napokon sa presadil Kolín, keď v 54min skóroval z veľkej diaľky Sládek. Ani tento koš ešte neznamenal istotu výhry, pretože v 57min Matej Mendel z penalty znížil na 10:12. Napokon sa predsa len presadil skúsený team z Kolína, keď v 57-59min trikrát skórovali dievčatá a napokon sa náš súper tešil z výhry 10:15.

Ako tréner Delfínov musím svojich hráčov pochváliť za bojovnosť a za to, že sa nevzdali ani za veľmi nepriaznivého stavu. Škoda, že sa nám viacej nedarila streľba, aj keď to bolo čiastočne spôsobené perfektnou obranou nášho súpera. Hru proti takejto tesnej obrane nemáme možnosť si na Slovensku odskúšať a tak verím, že s počtom zápasov získame potrebné skúsenosti a hernú prax na to, aby sme boli úspešnejší. Každopádne tak ako som povedal pred sezónou, myslím, že sme boli vicemajstrovi dôstojným súperom a dokázali sme, že určite nechcem mať v českej extralige úlohu "fackovacieho panáka".

Zostavy a koše:
SKK Dolphins: Sviteková (Mojžišová), Bušíková 2, Gogová 1, Schniererová 1 - Mendel 3, Goga, Gajdošík (Fábik), Bušík 3
VKC Vembloud: Paďouková 3, Čermáková 4, Břízová 1, Motáková - Kubiček Š 2, Koningsmark 2, Milichovský, Sládek 3

V druhom zápase nastúpili za SKK Dolphins hráči, ktorí majú od 17 do 20 rokov. V našom klube sme sa rozhodli dať im možnosť zahrať si v domácich zápasoch s kvalitnými súpermi. Za hostí nastúpili dvaja hráči, ktorí v zápase "A" teamov nehrali, tréner Radek Honzíček a Andrea Vokounová. Zápas to bol diametrálne odlišný od prvého. Hlavne hostia nehrali takú tesnú obranu ako v prvom zápase. Domáci hráči bojovali a darilo sa im aj skórovať. Dokonca v 9 minúte bolo 4:4! Potom začal našim mladým hráčom ukazovať svoje skúsenosti Radek Honzíček a hlavne jeho zásluhou sa hostia dostali do pohodlného vedenia 7:15 po 30 minútach. V druhom polčase mal zápas podobný priebeh ako v tom prvom. Nakoniec hostia zvíťazili 14:25.
Zverenci trénerky Evy Bušíkovej ukázali, že bojovať vedia, ešte potrebujú nabrať hlavne zápasovú prax, k čomu by mali napomôcť aj zápasy v českej lige rezervných teamov.

Zostavy a koše:
SKK Dolphins: Lihotská, Hostačná 2, Sviteková 1 (Bušíková 2), Mojžišová - Hlaváč 1, Kyseľ 3, Kvostka 2, Mojžiš 2 (Majorský 1)
VKC Vembloud: Paďouková 1 (Břízová 2), Čermáková 3, Motáková 1, Vokounová 1 - Koningsmark 1 (Kubíček Š. 2), Milichovský, Sládek 5, Honzíček 9

Marcel Kavala
SKK Dolphins

—————

Späť