Delfínom sa opäť nepodarilo dobyť turnaj v Nitre

16.07.2015 14:18

Po minuloročnej absencii si prievidzskí korfbalisti a korfbalistky nemohli nechať ujsť už pomaly tradičný turnaj Medzinárodný korfbalový víkend v Nitre, ktorého 4.ročník sa konal v druhý júlový víkend. Prievidžania vycestovali do Nitry už v piatok poobede. Prvá várka sa zúčastnila krátkeho rozhodcovského kurzu pod Butchovým vedením. Druhá časť vyrazila neskôr po splnení svojich pracovných povinností. Nakoniec dorazili postupne aj paštikári a Brňáci. Z new-age delfínov chýbali pracovne zaneprázdnené Lujza a Miška a odcestovaní Slávo a X-faktor Vikyna.

            Delfíni sa tak stretli už v piatok večer, keď zhodnotili prevratovú sezónu a po omladení kádra získali výnimočný double víťazstvom v 2.maďarskej lige a slovenský titul. Takisto sa prebral plán budúcej sezóny, v ktorej dominuje účasť už 1.maďarskej lige a hlavne na prvom kole Europa Cupu, pohári európskych majstrov. Nezabudlo sa ani na oslavu dvoch čerstvých titulovaných blbc..., pardon bakalárov Roba Mojzesa a Maťa Hlaváča. Čoskoro sa náš klub bude môcť premenovať aj na SKK Akademik. Piatkový večer teda zakončil veľký spoločný team-building.

            V sobotu ráno sa už delfíni vydali bojovať proti svojim súperom v turnaji na umelej tráve. V prvom zápase nám domáci organizátori dopriali jednu veľkú neznámu, anglický univerzitný tím z Manchestru. Prievidžania nechceli nechať nič na náhodu a pustili sa do súpera hneď od začiatku zápasu. Výsledok piatkového team-buildingu sa ukázal aj na ihrisku a delfíni jednoznačne dominovali. Rýchlo sa ukázalo, že Angličania nie sú veľmi korfbalovo vyspelí a do Nitry sa prišli skôr baviť. Cez polčas mala Prievidza už 5-bodový náskok, a tak sa na ihrisko v tomto zápase dostali všetci hráči. Svoju premiéru zažila aj naša staronová hráčka Júlia, ktorú si niektorí pamätáme ešte z družstva lentiliek spred 10 rokov.

Prievidza – Manchester        11:3 (6:1)

Za PD: Evina 3 koše, Hlavo a Kisi po 2 koše, Proxima, Butcho, Romča a Robo po 1 koši, Zuzka, Frázo, Mentos, MatoSinhos a Júlia.

V druhom zápase nás čakal silný súper z Maďarska, za ktorého hralo hneď niekoľko prvoligových hráčov či reprezentantov našich južných susedov. Prievidžania znovu nechceli nič podceniť a nastúpili v čo možno najsilnejšej zostave. Prvý polčas nám vyšiel, pred prestávkou sme si vybudovali 2-bodový náskok a dovolili sme im skórovať len 2-krát. V druhom polčase však prišlo naše veľké útočné trápenie. Maďari pritlačili v obrane, čo nám robilo veľké problémy a za celý druhý polčas sme nedokázali dať ani jeden kôš. Na opačnej strane sa južanom podarilo skórovať 3-krát a v nervóznom zápase si urvali víťazstvo o jediný bod.

Prievidza – Kamionosok & K.            4:5 (4:2)

Za PD: Zuzka, Frázo, Mentos a Evina po 1 koši, Proxima, Romča, Butcho, Robo, MatoSinhos.

Ďalej čakal Prievidžanov súper z rangu najsilnejších, obhajca minuloročného 1.miesta z holandského Eindhovenu. Delfíni si chceli napraviť reputáciu po predchádzajúcej nepríjemnej porážke. Takisto sa pozmenila zostava, keď jedna zo štvoriek nastúpila v čisto rodinnom zložení. Prvý polčas bol dosť vyrovnaný, keď sa obidve družstvá držali na dostrel. Delfínom robil problém hlavne obrovský Holanďan, ktorý mal v obrane aj v útoku všetky doskoky a odrazené lopty, takže naše útoky často končili už po prvej strele. Na začiatku druhého polčasu sa dostali do vedenia 5:3 Holanďania. Naši však nezložili zbrane, k obratu zavelil Butcho a o víťazstve delfínov rozhodla Zuzka. Tentoraz teda delfíni o jediný kôš vyhrali.

Prievidza – Attila Eindhoven                        6:5 (2:3)

Za PD: Butcho 3 koše, Zuzka 2 koše, Proxima 1 kôš, Kisi, Hlavo, MatoSinhos, Romča, Evina, Frázo.

            Posledný zápas skupiny nám doprial slovenské derby. Proti Prievidzi sa postavili nitrianske legendy zložené z viacerých generácií korfbalistov. Najviac tento zápas prežíval prievidzský prezident Sony, ktorý bol nervózny už pred začiatkom zápasu. Na pokoji mu nepridal ani úvod, keď Nitrančania išli do vedenia 2:0 aj 3:1. Hráči na ihrisku si však zlý vývoj nepripúšťali a ešte do polčasu otočili na 5:3. V druhom polčase sa ešte viac prejavila prevaha Prievidžanov a to najmä v jednej zo štvoriek, ktorá výborne bránila a dala dohromady až 6 košov. Na druhej strane boli vidieť súboje ako za starých čias medzi Mentosom a Savovom. V závere zápasu sa už delfínske sily sústredili hlavne na to, aby svoj prvý kôš v zelenom drese zaznamenala aj Júlia, no napriek niekoľkým sľubným strelám sa jej to nepodarilo.

Prievidza – Nitra Legends                 8:5 (5:3)

Za PD: Kisi 3 koše, Zuzka 2 koše, Proxima, Evina a Frázo po 1 koši, Mentos, Robo, Julča, Romča.

V záverečnom vystúpení na sobotňajšom turnaji bojovali naši delfíni o placku v zápase o 3.miesto. Súperom im bol tím z Poľska zmiešaný z hráčov z Wroclawi a Varšavy. Skóre na našej strane otvoril po dlhej nahrávke od polky ihriska do dvojtaktu Maťo Hlaváč. Prvý polčas bol ešte vyrovnaný, keď Prievidžanom robila problém hlavne agresívna hra Poliakov v obrane, ktorá bola rozhodcom často prehliadaná. Cez prestávku tak bol stav vyrovnaný. Do druhého polčasu však delfíni nastúpili s vedomím, že to je posledný polčas počas soboty, a tak zo seba vyžmýkali posledné sily a výbornou obranou nedovolili Poliakom viac skórovať. Preto si v poslednom zápase turnaja pripísali zaslúženú výhru.

Prievidza – Wroclaw             6:3 (3:3)

Za PD: Mentos 2 koše, Zuzka, Proxima, MatoSinhos a Hlavo po 1 koši, Romča, Evina, Robo.

            Celkovo obsadil prievidzský tím konečné 3.miesto a zopakoval tak umiestnenie zo svojej predchádzajúcej účasti v roku 2013. Znovu sa však nepodarilo Slovákom vyhrať turnaj na svojej domácej pôde, keďže vo finále tentoraz zvíťazil maďarský tím Kamionosok, ktorému Prievidžania podľahli v základnej skupine o jediný bod. Delfíni si ale v narastajúcej konkurencii na nitrianskom turnaji aspoň udržiavajú pódiové umiestnenie, keď zatiaľ obsadili raz druhé a dvakrát tretie miesto. Avšak aj budúci rok pôjdu Prievidžania do Nitry s cieľom konečne si vybojovať titul aj na tomto turnaji.

            V nedeľu ráno pokračoval víkend turnajom v plážovom korfbale na nitrianskom kúpalisku. Večerná party spôsobila aj presunutie niektorých zápasov na záver programu a aj neskorý príchod zopár tímov. Prievidžania už tradične vytvorili 2 družstvá, Family team vedený Alfa mamou Evinou a Immortal Morgáň vedený nesmrteľným Sonym.

            Morgani vo svojej skupine najprv nastúpili proti tímu z Manchestru, ktorý jednoznačne porazili. Ďalej proti Maďarom, ktorým chceli oplatiť porážku zo soboty, čo sa im ale nepodarilo. A nakoniec proti Poliakom, ktorým nakoniec tiež tesne podľahli. S celkovým skóre 8:12 obsadili vo svojej skupine 3.miesto. Highlightom ich výkonu však bola premenená penalta v podaní správneho kapitána Sonyho. Do sýtosti si zahrala aj naša čerstvá posila Júlia, ktorú skôr potrápilo silné slniečko a akosi nám počas víkendu sčervenela.

            Rodinný tím posilnil Lukáš z Brna, a tak sa vo Family teame zišli až 4 brnenskí hráči. Prvý zápas proti Wroclawi vyhral Family team kontumačne, keďže Poliaci v sobotu večer asi nedokázali ani remizovať v boji so svojím národným priehľadným drinkom. V druhom zápase si rodinka bez problémov poradila s Manchestrom 12:0. Na záver skupiny ich čakal súboj o prvé miesto v skupine a postup do finále proti belgickému ATBS. Úvod súboja poznamenala nepríjemná situácia, keď na Zuzkin členok nepríjemne dopadol jeden z Belgičanov. Následné vyšetrenie v nemocnici ale našťastie neukázalo žiadnu zlomeninu a Zuzka už len čaká na detailnú kontrolu. Všetci za ňu dúfame, že to nebude nič vážne. Zápas ale pokračoval ďalej, rodinný tím sa zomkol a súperovi z Antverp nedovolil takmer nič, keď ho porazil jednoznačným výsledkom 8:1. Vo finálovej skupine začal Family team proti domácej Nitre. Tá so svojím veľkým počtom hráčov predvádzala priam až hokejové striedania po jedinom útoku a snažila sa Prievidžanov uštvať. Nitrančania sa aj dostali do vedenia 3:1, ale Kisi a Matosinhos svojimi strelami dokázali vyrovnať. V poslednej sekunde mohol ešte strelou z pádu rozhodnúť Butcho, ale lopta do koša nepadla. V poslednom zápase na nedeľnom turnaji hral Family team proti maďarskému Kamionosok. Všetci chceli svojim južným susedom vrátiť jednobodovú prehru zo soboty, ale nervozita akoby im zväzovala ruky a ich strely nie a nie skončiť v koši. Maďari svojich pár striel premenili a nakoniec zaslúžene vyhrali 4:1. Keďže Nitra prehrala s Maďarmi menším rozdielom, prischlo Family teamu konečné 3.miesto aj na beach korfbalovom turnaji.

            Celý víkend sa v prievidzskom družstve niesol v uvoľnenej atmosfére. Veď cez sezónu bolo veľa napätých korfbalových zápasov, ktoré skončili pre našich delfínov úspešne. A preto hlavným cieľom víkendu v Nitre bolo uvoľnene sa korfbalom baviť a zbytočne nestresovať. To sa do bodky splnilo, veď všetci hráči si do sýtosti zahrali a spoločne si užili korfbal v krásnom letnom počasí.

—————

Späť