Medzinárodný korfbalový turnaj v Nitre

29.07.2012 22:55

Slovenský korfbalový klub Dolphins Prievidza sedemnásteho júla vycestoval do Nitry, kde miestny klub KK SPU Nitra usporiadal 1.ročník medzinárodného turnaja International Korfball Weekend Nitra. Ten nadväzoval na nultý ročník Beach korfbalového turnaja 2011 v Nitre. Tento ročník sa uskutočnil za podpory partnerského klubu nitrianskych korfbalistov A.T.B.S. z Belgicka.

Trénerský a rozhodcovský kurz

Vo štvrtok 12. júla sa pod vedením medzinárodného trénera Daniela de Ruddera, v súčasnosti kouča reprezentácie Turecka, konal trénerský kurz. Z nášho klubu sa zúčastnili trénerka juniorov Eva Bušíková a hráči Peter Fábik, Peter Bušík, Zuzana Bušíková a Juraj Kyseľ. Kurz bol zameraný na pochopenie korfbalu, ako predovšetkým kolektívnej hry založenej na štyroch C, z anglických slov Cooperation, Communication, Control a Confidence. Po krátkej teoretickej časti sa všetci účastníci kurzu pobrali von, kde priamo na ihrisku praktizovali niektoré cvičenia zamerané na chápanie korfbalu v zmysle 4C: spolupráca, komunikácia, kontrola a dôvera (príp. sebavedomie). Na záver kurzu bol ešte priestor na otázky budúcich trénerov, ako všetci veríme. Medzi nimi sa objavila aj jedna, ktorá trápi slovenských korfbalistov, a to povestná maďarská obrana. Na tú nám pán de Rudder poskytol cennú radu, ktorú v prípade potreby dúfajme úspešne využijeme.

V piatok 13. júla následne pokračovali workshopy rozhodcovským kurzom. Opäť mal slovo belgický odborník, tentokrát to bol už bývalý medzinárodný IKF rozhodca s 20-ročnými skúsenosťami Dirk van Heertum. Našimi zástupcami boli predseda klubu Martin Sonoga a hráči Peter Bušík, Zuzana Bušíková a Juraj Kyseľ. Na úvod kurzu bola úloha rozhodcu stanovená jednoznačne, musí byť sebavedomý/á, rozhodný/á a nenechať sa ovplyvniť prípadným zlým predchádzajúcim rozhodnutím. Postupne sa prechádzalo všetkými pravidlami a hlavne priestupkami, ktoré sa v korfbale vyskytujú. Svojim aktívnym prístupom sa nedali zahanbiť ani naši účastníci, keď niekoľkokrát prišli s tak komplikovanou situáciou, že ani prítomní belgickí odborníci sa nezhodli. V jednom prípade bol dokonca uskutočnený telefonát priamo do Belgicka po ďalšiu odbornú radu. Priamo na mieste, v malej školskej učebni teda prebiehala názorná ukážka všemožných situácií a ich spôsoby posúdenia rozhodcami. Celá dopoludňajšia časť sa zmenila na veľkú diskusiu, ktorú prerušila až obedná prestávka, pred ktorou sa dokonca nestihli prejsť úplne všetky pravidlá. Účastníci sa však zhodli, že najťažšími pravidlami na posúdenie pre rozhodcov sú „bránená“ strela a „rezanie“. Poobede sa všetci adepti kvôli

výdatnému dažďu presunuli do telocvične. Prebiehala tu ďalšia časť kurzu, kde sa ešte názornejšie, za účasti hráčov, preberali niektoré sporné situácie. Nádejní rozhodcovia mali možnosť priamo si vyskúšať „prácu“ s píšťalkou. Účastníci z nášho klubu vytvorili pred sobotným turnajom dve rozhodcovské dvojice: Butcho s asistentkou Zuzkou rozhodovali zápas belgického A.T.B.S. s Belehradom a Sony s asistentom Jurom posudzovali duel Nitry s A.T.B.S. Všetci sa svojich pozícii zhostili zodpovedne, za čo boli pozitívne ohodnotení školiteľom pánom van Heertumom, ktorý im poskytol aj ďalšie cenné rady.

Sobotný hlavný turnaj

Samotný hlavný turnaj prebehol počas soboty 14. júla. Turnaja sa nakoniec po odhlásení českého zástupcu a nezložení tímu bývalých korfbalistov Aresu Nitra zúčastnili 4 družstvá: domáci KK SPU Nitra, náš SKK Dolphins Prievidza, belgický A.T.B.S. a srbský majster KK Beograd. Prievidzskí tím bol zložený pod trénerským vedením Martina Sonogu z týchto prítomných hráčov: Eva Bušíková, Ivana Kochová, Monika Záňová, Romana Lihotská, Zuzana Bušíková, Martina Hostačná, Maroš Gajdošík, Pavol Bogdan, Peter Fábik, Martin Záň, Peter Bušík, Róbert Mojžiš, Erik Kvostka, Bohuslav Majorský a Juraj Kyseľ. Turnaj sa odohral systémom každý s každým, pričom zápasy mali trvanie 2x20 minút.

Prvým súperom nám bol usporiadateľský klub z Nitry. Priestor v tomto zápase dostali hlavne Maroš, Erich a Slávo, ktorí prišli v sobotu do Nitry iba na otočku. Usporiadateľský tím bol vo svojom prvom zápase na prvom domácom turnaji prirodzene nabudený, a tak robil našim hráčom značné problémy. Naši hráči si držali od začiatku mierny náskok, ale súper bol neustále na dostrel, preto bolo polčasové skóre 4:3 v náš prospech. Cez polčasovú prestávku nás tréner poriadne nabudil, aby sme domácim nič nedarovali a ukázali svoju neporaziteľnosť so slovenskými družstvami. Zjavne nás to nakoplo a druhý polčas sa už odohrával čisto v našej réžii, keď sme nitrianskemu útoku dovolili streliť už len jeden kôš. V priebehu druhého polčasu sa do hry dostal aj náš IT Specialist Bogy, ktorý svojou bojovnosťou a entuziazmom všetkým ukázal, že ani korfbal mu nerobí najmenšie problémy a absolvoval víťazný debut. V tomto zápase sa zaskvela aj internacionálka Evina, ktorá dala jednoznačne najavo, že aj ako trénerka je stále vo forme a svojimi skúsenosťami a častokrát aj rýchlosťou ukázala chrbát svojim omnoho mladším súperkám.

SKK Dolphins Prievidza – KK SPU Nitra                 9:4       (polčas 4:3)

Strelci za PD: Bušíková E. 3, Mojžiš 2, Gajdošík, Majorský, Záňová, Fábik po 1.

V našom druhom vystúpení na turnaji nás čakal srbský majster z Belehradu, za ktorý hráva naša posila z Europa Cupu 2012 Jelena Janković a trénerom je takisto pre nás známy kamarát z Varšavy Marco Beronja. Zabudnúť nesmiem ani na ďalšieho kamaráta z Varšavy, ktorý takisto pôsobí v tomto tíme, a to večne usmiateho Duškiho. So srbským korfbalom máme už pomerne veľké skúsenosti a vedeli sme, že majster bude veľmi nepríjemným súperom. Preto náš kouč postavil najsilnejšiu zostavu, zopakovala sa úspešná rodinná štvorka zo zápasu proti katalánskemu Vallparadis z januárového Europa Cupu. Súper sa ujal vedenia, na čo sme však ešte dokázali odpovedať. Potom však prišla strelecká smršť zo srbskej strany, keď 4 či 5 striel súpera z veľkej vzdialenosti v rade skončilo v našom koši napriek pomerne nepriaznivému vetru. Belehrad odskočil na väčší bodový rozdiel, ten sme ešte do polčasu dokázali stiahnuť na 2 body. Nič ešte nebolo stratené, dokázali sme si vytvárať šance, len naša strelecká úspešnosť nebola dobrá. Plán bol jasný, dostávať na strely z krátkej vzdialenosti a dvojtakty, pretože strely z dlhšej vzdialenosti nemajú pri outdoorovom korfbale veľké šance na úspech. Hlavne dievčenskej časti nášho tímu sa darilo dostávať do dvojtaktov, ale na počudovanie nás všetkých (hlavne nových rozhodcov), mladý belgický rozhodca nepískal žiadne fauly Srbov na asistentovi ani unikajúcu hráčku. A keď už nahrávka na dvojtakt konečne prešla, tak zapískal nepochopiteľnú bránenú. Celý tím to pomerne rozladilo, ale treba podotknúť, že sme takisto v priebehu zápasu zahodili pomerne dosť vyložených streleckých príležitostí. Srbi nám ušli až na 4-bodový rozdiel, ktorý sme pomocou našich hráčov so zahraničnými skúsenosťami Frázom a Butchom dokázali stiahnuť už len na najtesnejší rozdiel. Utrpeli sme teda prvú porážku v histórii so srbským družstvom.

SKK Dolphins Prievidza – KK Beograd                    9:10     (polčas 4:6)

Strelci za PD: Fábik, Bušík po 3, Kôstka, Bušíková E., Záň po 1.

Na záver turnaja sme sa v poslednom zápase stretli so spestrením turnaja pre všetkých hráčov, belgickým A.T.B.S. z Antverp. Naše predturnajové očakávania o veľmi silnom súperovi sa však nenaplnili, pretože ako ukázal priebeh turnaja, tak Belgičania pravdepodobne neprišli v najsilnejšom zložení, pretože s Belehradom prehrali o kôš a s domácou Nitrou uhrali remízu. Preto v tomto zápase dostali priestor hlavne hráči, ktorí sa v predchádzajúcom priebehu turnaja až tak nedostali do hry. Úvod zápasu bol vyrovnaný, problémy nám spočiatku robil najmä jeden belgický atletický hráč, ktorého si však po úvodných košoch začali výborne strážiť Maťo s Robom. Prievidzskí hráč však súperovi nedovolili sa dostať do výraznejšieho vedenia a hneď od prvého polčasu prebrali kontrolu nad zápasom. Dobrý a zodpovedný výkon našich sa prejavil do pohodlného polčasového vedenia o 3 koše. Druhý polčas už prebiehal v pokojnom duchu, keď náš tím navyšoval svoj náskok a všetci si zápas užili. Problémy nám robila len bývalá hráčky Nitry Saša Jamrichová, ktorá momentálne žije v Belgicku, keď nám v tomto zápase strelila 3 koše. Turnaj sme teda uzavreli víťazstvom proti tímu z druhej korfbalovo najvyspelejšej krajiny.

SKK Dolphins Prievidza – A.T.B.S.                          12:8     (polčas 7:4)

Strelci za PD: Bušíková Z. 3 koše, Fábik, Kyseľ, Kochová po 2, Záň, Hostačná, Mojžiš po 1.

V konečnom poradí sme sa na tomto novom turnaji umiestnili na druhom mieste za Belehradom a pred belgickým A.T.B.S. a Nitrou.

Nedeľný turnaj na piesku

Na záver víkendu sa v nedeľu konal beach korfbalový turnaj na pieskových kurtoch nitrianskeho kúpaliska. V tento deň nám už počasie neprialo a aj keď sem tam vykuklo aj slniečko, tak väčšina dňa prebiehala v umrholenom a ku koncu turnaja už aj v upršanom počasí. Pretože sa beach korfball hrá len na jeden kôš, a teda za jeden tím môžu hrať naraz len štyria hráči, tak hráči z nášho klubu vytvorili 2 družstvá. Kolektívne bol prijatý návrh na vytvorenie rodinného družstva, zloženého len z veľmi blízkych „pokrvných“ členov rodu Záň. Tento tím teda tvorili 2 generácie hráčov, ktorých hádam netreba predstavovať a príznačne sa pomenovali ako Family Team. Ostatní hráči vytvorili tím s výstižným názvom Immortal Morgáň, pričom ich bojovým tancom bola kombinácia póz, ktoré vznikli pri sobotňajšom party večere. Celkovo vzniklo na tento turnaj 8 tímov: 2 prievidzské, 3 nitrianske, 1 belgický a 2 srbské.

Začneme so skupinou A, kde bol zaradený rodinný tím. Ten si v úvodnom zápase turnaja poradil celkom v pohode s belgickým družstvom. Vo svojom druhom vystúpení bez problémov porazil jeden z domácich tímov, keď sa medzi strelcov zapísali všetci naši hráči. V poslednom skupinovom vystúpení proti srbskému tímu sa hralo o prvé miesto v skupine, a teda o postup do finále. Všetci si uvedomovali, že ide o veľa, a tak vo veľmi zodpovednom zápase z oboch strán sa strieľalo hlavne z diaľky. Väčšiu úspešnosť a bojovnosť však bolo vidieť na slovenskej strane, náš tím sa v priebehu zápasu dostal do vedenia a s vedomím, že mu na finále stačí aj remíza, kontroloval záver zápasu a postrážil si postup do finále.

Výsledky v skupine A:

Family Team – A.T.B.S.         6:1       Strelci: Záň 3, Bušíková Z., Bušíková E., Kyseľ po 1.

Family Team – Chupacabra    10:4     Bušík 3, Záňová, Kyseľ 2, Bušíková Z, Bušíková E, Záň

Family Team - Masni! 4:3       Záňová 2, Bušíková Z., Kyseľ po 1.

V B skupine začali naši zástupcovia proti slabšiemu z nitrianskych družstiev víťazne. V druhom zápase nastúpili proti domácemu najsilnejšiemu tímu. Počas zápasu sa držali vpredu, neustále s malým náskokom. Domáci tím však bol veľmi nabudený a chcel sa na domácom podujatí prebojovať do finále, a tak sa mu podarilo v záverečných sekundách vyrovnať. Nutno poznamenať, že náš tím veľmi dobre viedol bývalý MVP welšskej ligy Frázo, keď sa mu podarilo z 8 košov v prvých 2 zápasoch skórovať šesťkrát. V poslednom skupinovom zápase ešte stále bojovali „Morgáni“ o finále, taktiež proti Srbom. Tí však nastúpili s veľmi dobrým výkonom a celý zápas sa držali v popredí. Tesne pred polčasovou prestávkou mal veľkú príležitosť stiahnuť náskok predseda a manažér SKK Dolphins v jednej osobe Sony, ale túto svoju šancu premrhal. Iskierku nádeje vykresal svojím 2-bodovým košom Robo, ale na obrat to už nestačilo. Immortal Morgáň sa v tabuľke B skupiny umiestnil na treťom mieste za prvou Nitrou a druhými Srbmi. Celkovo teda obsadil piatu priečku.

Výsledky v skupine B:

Immortal Morgáň – Boom Boom Vodka       4:2       Strelci: Fábik 3 koše, Lihotská 1.

Immortal Morgáň – PRSM?!                          4:4       Fábik 3, Kochová 1.

Immortal Morgáň - Beronja & Sailors            4:6       Mojžiš 2, Hostačná, Fábik po 1.

Vo finálovom zápase prvého ročníka beach korfbalového turnaja v Nitre sa teda stretli prievidzský Family Team a nitriansky A tím PRSM?! Domáci hráči sa do našich pustili poriadne zhurta, hneď v prvom útoku mali Nitrania niekoľko šancí. Prievidžania však úvodný nápor vydržali s čistým kontom. Organizátorský tím však takisto bránil pozorne, preto do polčasu padol len jediný kôš, pre naše upokojenie to bolo z našich rúk. V náročnom počasí pri trvajúcom daždi však dochádzali rýchlo sily. Znateľnejšie to bolo na domácej strane, čo vo svoj prospech využila „rodinka“ a jednoznačne šla do vedenia, ktoré až do záverečného hvizdu navyšovala.

Finále: Family team – PRSM?! 6:1 Strelci za PD: Kyseľ 3 koše, Záňová 2, Bušíková 1.

Medzi najlepšími strelcami plážového turnaja boli 2 naši zástupcovia, Frázo a Juro, obaja strelili po 7 bodov. Špecialita beach korfbalu sa podarila opäť naším dvom chlapcom, Robovi a Jurovi, keď strelili kôš za 2 body strelou z rohu ihriska, kde sa v beach korfbale používa takáto zóna na „vynesenie“ lopty. Víťazný pohár z rúk belgických odborníkov, pánov de Ruddera a van Heertuma, ktorí spestrili tento turnaj, si prebrala hlavná členka Family Teamu Evina.

Celkovo treba hodnotiť toto podujatie ako vydarené, hlavne z toho hľadiska, že Nitrania sa so svojím entuziazmom pustili do organizovania náročného turnaja, počas ktorého sa objavili aj problémy, s ktorými si ale dokázali poradiť. Veľkým pozitívom bolo zorganizovanie trénerského a rozhodcovského kurzu, ktoré sa na našom území už veľmi dávno nekonalo. Plusom je hlavne vznik nového turnaja, ktorému prajeme úspešné pokračovanie!

—————

Späť