SKK Dolphins po rokoch opäť v maďarskej súťaži

22.11.2014 22:20

                Po dvoch sezónach ukončili prievidzskí korfbalisti svoje dvojročné pôsobenie v českej extralige, a preto sa po dlhých rokoch opäť predstavia v maďarskej lige. Keďže však v Maďarsku funguje 2-stupňový systém súťaží, musí sa Prievidzský klub predstaviť počas tejto sezóny v druhej maďarskej lige a postup do prvej ligy si musí vybojovať v nej. Na nedávno skončených Majstrovstvách Európy v Portugalsku ohlásilo viacero hráčov z nášho klubu koniec kariéry alebo prerušenie hráčskej činnosti. Preto budú počas tejto sezóny dostávať príležitosť hlavne mladší hráči, ktorí vzišli z minulých juniorských družstiev v Prievidzi. Na jednotlivé výjazdy budú samozrejme dopĺňaní aj skúsenejšími korfbalistami a korfbalistkami. 

                Prvý výjazd do maďarského mestečka Göd absolvovali Prievidžania v nedeľu 16. novembra. Niektorí prievidzskí legionári pôsobiaci v Brne však mali zápasové povinnosti v Česku, a tak Prievidza vyrazila v pomerne oklieštenej zostave. Týmto chceme poďakovať jednému z našich najväčších fanúšikov Bogymu, ktorý sa ponúkol, že nám poskytne odvoz svojím autom. Za túto pomoc ho neminula odmena v podobe dohromady odohraných 40 minút.

                V premiérovom zápase v 2. maďarskej lige sa Prievidza predstavila proti domácemu Gödöllu. Po dlhej ceste a krátkej predzápasovej rozcvičke nezačal zápas pre Prievidzu práve najlepšie. Dali sme síce úvodný kôš zápasu, ale potom sa v útoku začalo naše veľké trápenie. Kazili sme nahrávky a hlavne sa nám nedarili strely, ktorých sme mali síce dosť, ale úspešnosť bola slabá. Práve naopak, náš súper dobre využíval 35-sekundový shot-clock a v útoku držal loptu pomerne dlho. A to bol práve problém Prievidžanov, nepodarenou nahrávkou alebo rýchlou strelou strácali lopty už po 10 sekundách útoku. Trápenie vrcholilo v 11.minúte, kedy sme za stavu 1:2 v náš neprospech zobrali Time-out. Z jasnou taktikou, tlačiť sa do dvojtaktov proti starším protihráčom a zbytočne nestrieľať príliš skoro, sme sa pustili do rozbehnutého zápasu. 4 košmi za sebou sa podarilo otočiť vývoj zápasu. V závere polčasu nás ešte náš super zatlačil a dvoma košmi korigoval na 8:5 pre Prievidzu. Prvých 10 minút druhého polčasu sa nieslo v rovnakom duchu ako v prvom polčase. V útoku obrovské trápenie, ale na druhej strane výborná obrana, ktorá za celý druhý polčas dovolila súperovi skórovať len jediný krát. Vykúpenie z útočnej nemohúcnosti zariadil až po 10 minútach Butcho. Útočné trápenie Prievidze však pokračovalo celý druhý polčas a vyvrcholilo až dvomi nepremenenými penaltami súrodencov Matosinhosa a Proximi. Delfíni ale nakoniec utrpeli povinnú výhru s jedným z outsiderov celej ligy.

                SKK Dolphins Prievidza – Gödöllö KK                     14 : 6  ( polčas 8 : 5 )

Zostava:               Evina 2 koše, Miška, Peťo B. 5, Maťo Hlaváč 1;

                                Monika 2, Romča 1, Maťo Záň 2, Robo 1;

Striedal:               Bogy (od 42.minúty).

 

                Nasledovala dlhá 2-zápasová prestávka, ktorú každý využil po svojom. Niektorí sa prešli po okolí, iní si ľahli na tribúnu a dobiehali poslednú noc strávenú v známom prievidzskom podniku a Butcho odpískal zápas prvej ligy. Po prestávke čakalo na nás družstvo Óbuda Spiritus, ktoré je béčkom k prvoligovej Óbude Maximus, preto za nich mohli nastupovať aj hráči z A družstva. Po predchádzajúcom zápase Óbudy sme vedeli, že náš výkon z prvého zápasu by nám už na víťazstvo v druhom zápase stačiť nemusel. Zmenili sa trochu aj základné štvorky, v ktorých sme do zápasu nastúpili. Opäť sme dali prvý kôš, keď bola úspešná Evina. Potom však začal prvopolčasový koncert zahodených penált v jednej zo štvoríc, keď postupne zahodili Butcho, Mojzes aj Romča. V útoku sa však tentokrát Slovákom darilo oveľa viac, keď sa dostali do pohodlného vedenia 6:1 po 15 minútach. Odvtedy postupne opadalo napätie z výsledku v prievidzských radoch a všetci hráči a hráčky si tento zápas korfbalovo užívali. 10 minút pred koncom polčasu však Óbuda poslala na ihrisko skúseného hráča a striktne začala typickým maďarským spôsobom brániť doskok. Trochu nás to zaskočilo a do prestávky sme stihli dať už len jeden kôš. Po 30 minútach bola teda vo vedení o 5 košov Prievidza. Druhý polčas začal vyrovnane, keď obidva tímy skórovali dvakrát. Potom však prišlo v 39.minúte nepríjemné zranenie Roba, ktorý skočil protihráčovi na nohu a pritom si nepríjemne podvrtol svoj chronický členok. Na ihrisko preto prišiel oddýchnutý Bogy, ktorý svojim dôrazom a bojovnosťou spôsoboval protihráčom značné problémy. Sériou 4 košov v rade sa do prievidzských radov opäť dostala uvoľnenosť a radosť z hry. Čiernu sériu nepremenených penált v jednej zo štvoríc sa podarilo úspešne pretrhnúť Miške. V záverečných minútach sa dokonca ku strelám pravidelne dostával aj Bogy a v predposlednej minúte jednu z akcií aj úspešne zakončil svojim premiérovým košom na výjazde. V peknom zápase tak Prievidza zaknihovala aj druhú výhru na svojom prvom výjazde.

                SKK Dolphins Prievidza – Óbuda Spiritus              22 : 10   ( polčas 9 : 4 )

Zostava:               Evina 4 koše, Monika 1, Maťo Hlaváč 2, Maťo Záň 2;

                                Miška 3, Romča 2, Peťo B. 6, Robo 1;

Striedal:               Bogy 1 (od 39.minúty).

 

                Týmto ďakujeme všetkým hráčkam a hráčom, manažérovi a zvlášť Bogymu, že sa zodpovedne postavili k prvému výjazdu a Prievidza bola schopná vycestovať do Maďarska na svoje prvé zápasy. Veríme, že sa celá sezóna bude niesť v úspešnom a radostnom duchu.

                Ďalšie zápasy Prievidze v maďarskej lige sú na programe až v jarnej časti súťaže, pričom jeden z maďarských tímov pricestuje v januári na Slovensko, aby tu odohral vzájomné zápasy v rámci druhej ligy. 

—————

Späť